Care e otrava din tevile tale?

Cu zeci de ani in urma, rosiile erau considerate un fruct periculos pentru europenii bogati. Clasele sociale de jos erau scutite de la acest mit datorita unei diferente nesemnificative intre cele doua clase: tacamuri de cositor. Nestiind de continutul de plumb din tacamurile de cositor si efectele acestuia asupra corpului uman, bogatii foloseau vase de cositor pentru a servi mancarea. In combinatie cu aciditatea rosiilor, vesela cauza scurgerea plumbului in mancare. Nu de putine ori cel care manca murea.

 

Astazi, plumbul este cel mai frecvent utilizat in lucrarile de instalatii casnice.

 

Cu toate ca cea mai mare expunere la intoxicarea cu plumb este prin ingerarea accidentala a bucatelelor de vopsea pe baza de plumb si a prafului contaminat cu plumb, expunerea la apa potabila nu este cu mult in urma. Plumbul intra in apa de la robinet prin coroziunea sistemelor de instalatii sanitare de uz casnic, robinete placate cu crom sau alama si chiar prin utilizarea apei calde pentru gatit.

 

Efecte asupra sanatatii

Expunerea la plumb poate duce la o scara larga de afectiuni pentru oameni de toate varstele. Copii care expusi pot suferi de intarzieri in dezvoltarea mentala si fizica inclusiv de deficit de atentie, afectiuni ale sistemului nervos si dizabilitati in invatare rezultate in urma descresterii nivelului de IQ. Sugarii care sunt hraniti cu lapte din formula primesc 60% din expunerea la plumb prin apa de baut conducand la nevroza. Plumbul prezinta cel mai mare risc pentru organismele in dezvoltare deoarece lasa un efect permanent asupra lor. De-a lungul anilor, adultii pot dezvolta tensiune arteriala, blocaje renale, infertilitate, afectiuni nervoase si altele.

 

Reglementari

Din pacate, in Romania nu exista reglementari legale privind interzicerea plumbului in instalatiile casnice.

Sursele de apa pentru cosumatorii casnici trebuie sa fie certificate prin standardul NSF/ANSI 61 pentru a fi fara plumb. Acest standard stabileste criterii cu privire la materialele folosite in producerea si livrarea de apa catre consumatori.

 

Actioneaza

Sunt multi pasi pe care ii poti face pentru a reduce plumbul din apa ta de baut in afara de a-ti inlocui tot sistemul de instalatie din casa ta. In primul rand testeaza-ti apa pentru continutul de plumb. Acest lucru poate fi facut .... . Odata ce stii cu ce te confrunti poti lua cateva masuri de precautie cum ar fi: sa lasi apa sa curga timp de 2 minute inainte de a o bea oricand un robinet nu a fost folosit mai mult de 6 ore. Cea mai mare parte a plumbului din apa ta provine de la sistemul de instalatii din casa ta decat de la reteaua municipala de apa. Este important de stiut ca cu cat apa a stat mai mult in conducte, cu atat contine mai mult plumb. Intotdeauna lasa apa sa curga pana este foarte rece si foloseste doar apa rece pentru consum. Apa calda este foarte probabil sa contina plumb datorita caldurii ce ajuta la degajarea plumbului din conducte. Pentru a reduce plumbul din apa, oricand este bine sa lasati sa curga apa timp de 5 pana la 30 de secunde inainte de a o consuma.

 

Filtreaza-ti apaFiltreaza-ti apa

Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru casa ta este sa investesti intr-un filtru de calitate care va elimina continutul de plumb din apa inainte de a o consuma. Pentru cei care nu-si permit sistemele complete de tratare a apei pentru intreaga casa, sunt multe sisteme ce pot fi folosite la punctul de consum al apei. Incearca filtrul Aquasana ce se instaleaza direct la robinet sau cel care se instaleaza sub chiuveta pentru a impiedica plumbul sa-ti intre in corp. Sistemele noastre de filtrare a apei sunt certificate pentru inlaturarea a 99% din plumbul din apa de baut. De asemenea, nu filtreaza mineralele sanatoase pentru ca tu sa ai cea mai buna apa. Doar tu poti controla apa pe care o bei. Ia masurile necesare pentru a asigura sanatatea familiei tale astazi.

Scriu un comentariu